stenen weetjes
Op deze pagina vindt u informatieve stukjes over stenen.
Amethist. Dit is een kwartssoort en kwarts is een siliciumdioxide (SiO2) verbinding. En bij amethist zorgen ijzerionen voor de paarse kleur. De kleur van amethist varieert van lichtpaars tot donkerpaars.
Agaat. Behoort tot de kwartsgroep. Het heeft een hardheid van 6-7. Agaat is een kwarts met ingesloten ijzer, mangaan, aluminium en soms andere elementen. Agaat heeft meestal aardkleuren. Het is een doorzichtig tot doorschijnende edelsteen te herkennen aan zijn bandpatronen Agaat is vernoemd naar de rivier Achates (tegenwoordig Dirillo genaamd) in Sicilie.
Aventurijn. Is een kwartssteen die zwak doorschijnend is en lijkt te glinsteren door mineraalinsluitsels. Aventurijn is vaak groen van kleur maar kan ook geel, bruin, oranje blauw of grijs zijn.
Bergkristal. Is kwarts een siliciumdioxide SiO2 verbinding. Bergkristal is een van de meest voorkomende mineralen. In zuivere vorm kleurloos. Onzuiverheden zorgen voor de grote verschillende kleuren, bijv; geel citrien, paarse amethist , bruin tot bijna zwarte rookkwarts. Bergkristal is tevens het belangrijkste bestanddeel van glas. Bergkristal / kwarts heeft een hardheid van 7.
Celestien. Is een strontiumsulfaat en is kleurloos, grijs tot lichtblauw van kleur. Heeft een hardheid 3 tot 3,5. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans. De naam is afgeleid van het Griekse woord "celestis" wat hemels betekent. Celestien wordt gevonden o.a. in Madagaskar, China, Bolivia, Verenigde Staten. Celestien is een steen die spirituele ontwikkeling en helderziendheid bevordert. Trekt voorspoed en geluk aan en leert je vertrouwen op je eigen gevoel.
Carneool. Is een oranjerode chalcedonsoort. Sarder is een bruinachtige carneool het is qua chemische samenstelling en werking vrijwel gelijk aan carneool. De steen is doorschijnend met matte tot zijdeachtige glans. Carneool geeft kracht, energie en doorzettingsvermogen. het werkt activerend, motiverend en stimuleert creativiteit.
Calciet. Een veel voorkomende en relatief zachte steensoort, hardheid 3. Behoort tot de carbonaten en is doorzichtig of doorschijnend met een glasachtige glans. Soorten calciet zijn o.a. blauwe calciet, oranje calciet, witte calciet, gele calciet, groene calciet, rode calciet, mangano calciet. Calciet activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling. Werkt motiverend, bevordert zelfvertrouwen , daadkracht, standvastigheid. Geeft hoop en moed. Bevordert concentratie.
Dubbelspaat is een zuiver heldere calciet. Het wordt dubbelspaat genoemd vanwege de dubbele breking van het licht.
Kwarts. Kwarts ontstaat onder andere doordat kristallisatie ontstaat bij het afkoelen van zouten. Dit wordt silicaat genoemd. Kwarts kan ook ontstaan door verhitting of het kristalliseren in geoden.
Roze amethist. Is een andere steen dan de normale amethist. Een gedeelte van de chemische samenstelling komt wel overeen met amethist, maar niet volledig. De hematiet verbinding in chalcedoon zorgt voor de roze kleur. Een betere benaming is dan ook roze chalcedoon met kwarts. De naam roze amethist is vooral een handelsnaam. Deze steen is een vrij recente ontdekking, in 2018 is de steen voor het eerst gevonden in de heuvels van Patagonia in Argentinie. Tegenwoordig wordt deze steen ook gevonden o.a in Brazilie en Madagaskar.
Barnsteen. Dit is fossiele hars afkomstig van naaldbomen. Barnsteen is hars die miljoenen jaren geleden uit deze bomen is gedropen en daarna is versteend. De chemische formule van barnsteen is C10H16O.
Pyriet. Fools gold (of goud der dwazen). Deze steen heeft met zijn uiterlijk veel mensen laten denken dat ze goud gevonden hebben voor de gek gehouden. Het lijkt namelijk erg op goud. Messinggeel, vaak kubusvormige kristallen en metaalachtige glans. Ook in Nederland komt pyriet voor. Bij de kalksteengroeve in Winterswijk heb je de grootste kans om het te vinden. Pyriet is een veelvoorkomend mineraal, en wordt op veel plaatsen gewonnen om er zwavelzuur van te maken. Zwavelzuur wordt gebruikt in kunstmest, de olieraffinage en als hulp om andere mineralen te kunnen winnen.
Gouden driehoek. Bestaat uit amethist, bergkristal en rozenkwarts. Het is een combinatie die de stenen energetisch met elkaar verbind en versterkt. Deze combinatie zuivert energie in ruimten en brengt er harmonie en balans.
Fossielen. Zijn alle versteende resten van organismen. Het woord fossiel komt uit het Latijn, en betekend, voorwerp dat is opgegraven. Fossielen worden over de gehele wereld gevonden in diverse gesteenten. Sedimentaire gesteenten bieden de beste mogelijkheden tot fossilisatie. Al worden fossielen ook in andere gesteenten gevonden.
Ammonieten. Zijn uitgestorven inktvissen met een externe schelp. Doordat de schelp hard genoeg is om te fossiliseren, worden ze vaak terug gevonden in gesteente. Deze inktvissen hadden waarschijnlijk veel gelijkenissen met de moderne inktvissen. Er is een grote variatie in de schelp grootte. Van een paar millimeter, tot de grootste ammonieten die enkele meters in doorsnee waren.
Tijgeroog. Behoort tot de kwartsen, de steen is goudbruin en heeft wisselende concentraties van ijzer. Hierdoor ontstaan de lichte en donkere strepen in de steen. Dit doet denken aan het kattenoog effect. Wanneer je vanuit een ander oogpunt naar de steen kijkt, dan verandert de glans (en het effect van de strepen). De Tijgeroog betekenis is dus te danken aan dit kattenoog effect. Daarnaast zou de steen kracht, ,moed en vertrouwen kunnen geven. Vroeger werd de steen veel als talisman gedragen tegen negatieve invloeden.
Valkenoog. Lijkt op tijgeroog echter heeft de valkenoog een blauwe kleur. Dit komt door insluitsels van crocidoliet. Deze steen heeft een aardende werking en helpt om stress af te voeren.
Woestijnroos. Ook wel zandroos genoemd. Wordt gevormd door natuurlijke interactie tussen zand en water. Is vaak te vinden in woestijngebieden over de gehele wereld. Woestijnroos is een vorm van seleniet. Heeft een geribbelde structuur en heeft qua uiterlijk gelijkenissen van een roos.